Kulturalnie

Re: Kulturalnie

Postprzez bhantu 20 sty 2010, o 15:53

Oglądałam koncert, ale Leszka tam nie widziałam ;) - a może to był ten pianista przesłonięty włosami?
Ostatnio jakiś zamaskowany ten Leszek...chowa twarz, unika patrzenia w oczy czy co ?
Koncert- nieporozumienie! Nudny, flakowaty. Trzeba było zrobić naprzemiennie- materiał archiwalny- muza, znowu archiwa, wspomnienia /krótkie!/ pracujących, muza itp. A tak...tęgawa, niskośpiewająca Liszkowska- motylem. Jakiś majaczący wykonawca. Miał być dowcip a była ciągnąca się melasa.

Był ktoś w Zachęcie na wystawie Libery? Ciekawe, naprawdę ciekawe.
bhantu

Postprzez mama 20 sty 2010, o 16:19

...ależ było słychać!
Ja słyszałam!
Gdyby grał i patrzył w oczy, motyla by zauroczył a tak to NIE!
mama

Postprzez bhantu 20 sty 2010, o 16:27

Mówi mama ;) ?
To było z przekory- że on to nie on. Wiadomo- grzywa= skupienie, zamykamy oczy i z pamięci improwizujemy :lol:
Zauroczony motyl może podniósłby skalę dźwięku a tak tylko machał rękawami.
bhantu

Postprzez mama 20 sty 2010, o 18:06

Rękawy przykuły moje oczy - niestety. Cieszę się, że "czujemy bluesa"
Pozdrawiam! :lol:
mama

Balet Izadory Weiss "Eurazja"-Serdecznie polecam

Postprzez mama 24 sty 2010, o 00:16

Eurazja - balet Izadory Weiss
muzyka Jan Sebastian Bach, Nigel Kennedy, Kroke, Bruno Coulais, Lisa Gerrard, Michał Lorenc, Yamato, Alberto Iglesias, oryginalna muzyka tybetańska
libretto i choreografia Izadora Weiss.

http://www.youtube.com/user/operabaltyc ... JE0xbEoYFU
mama

Postprzez straconka 24 sty 2010, o 20:27

Oj, wybralibyśmy się gdyby nam było bliżej, zabrzmiało interesująco.
Póki co obstawiamy w najbliższym czasie Teatr Korez :)
straconka

Postprzez Mario 9 lut 2010, o 23:09

Mario

Chopinart - balet do muzyki Chopina

Postprzez mama 3 mar 2010, o 13:36

Państwowa Opera Bałtycka. "Chopinart" - balet nowoczesny... Byłam wczoraj.
Kiedy oswoiłam się z formą (wciąż się "zadziwiam") - wpadłam w zachwyt. Chyba zostanę fanką "Bałtyckiego Teatru Tańca"
http://www.operabaltycka.pl/pl#pl/o-tea ... eatr-ta-ca
Podziwiałam "współtańczące" normalne sukienki - świadczące o kunszcie krawieckim.
Rozmawiałam kiedyś z krawcem teatralnym. Opowiadał, jak suknia Królowej Bony "szła z godnością" po scenie, jakie zakreślała koła... Dzisiaj Krawiec "niteczka" szyje garderobę Aniołom... Zawdzięczam MU wnikliwsze spojrzenie na kostiumy teatralne i dostrzeganie artystów w pracowniach teatralnych.
Już dawno zlikwidowano Technika(um) Teatralne ale w Operze Bałtyckiej sukienki fruwają jak motyle... - i będą opływały figurę lub fruwały, dopóty pseudoznawca nie obetnie budżetu.
Byłam świadkiem następującej transformacji; Projektantka zaplanowała spódniczkę z jedwabiu i aksamitny "serdaczek". Krawcom dano nylon i tkaninę obiciową. Tancerka wyglądała jak bombka, płakała ale musiała w tym wychodzić na scenę. Często piękny, na oko prosty kostium kosztuje!
Bilety - w przedsprzedaży (2 miesiące przed spektaklem przez dwa tygodnie) ceny o 30% niższe. Mam już bilety na marzec i kwiecień. Bilety "dają do ręki" - są pewne!
mama

HALKA - Opera Bałtycka w Gdańsku

Postprzez mama 10 mar 2010, o 01:53

Właśnie wróciłam ze spektaklu. Na stronie Opery Bałtyckiej przeczytałam: (...)"Halka stała się dziełem narodowym, wyniesionym na piedestał, wrzuconym w formalinę nawyków, patetycznym, przez co pozbawionym ludzkiego oblicza. Stała się utworem, którym uświetnia się inauguracje, otwarcia i rocznice, dziełem które się ceni, a nie kocha. Do dziś każda inscenizacja wykraczając poza XIX-wieczny kanon narażona jest na ataki konserwatywnej części krytyki. Wierzymy, że nasza inscenizacja Halki, przyczyni się, do tego, że publiczność potraktuje to dzieło nie z szacunkiem, ale z miłością."

"Halkę" kocham i szanuję. Chodząc do teatru, opery i na koncerty ćwiczę w sobie tolerancję do unowocześniania. Lekko "przełknęłam" kawalerski wieczór-zaręczyny panicza ale rozdrażnił mnie balet. "sylwestrówki" w kusych czarno-białych sukieneczkach z lamy podrygujące w takt Mazura w towarzystwie "męskich baletek" - to było ponad moje siły. Zamiast przytupu... trzepotanie nóżkami (jak w Menuecie) Każdy krok-takt szarpał moje serce.
- wyprzedali garderobę - pomyślałam.
Nie pomogły piękne głosy w następnych scenach. Zaczęły mnie drażnić: scenografia, kozaczki i sukienka,jak z krempliny, Halszki. Równo ustawione donice - bo to był był lokal gastronomiczny...
Zamknęłam oczy, żeby tylko słuchać... W życiu się tak nie zdenerwowałam...
a może przylazła do nas EUROPA? Może kogoś drażni nasz Mazur?

Wolałabym koncert po tytułem "Halka" - jednak pod warunkiem, że chusta góralska Hanki byłaby góralska...

Druga część była już "z innej bajki". Górale ubrani jak Górale tańczyli z Góralkami, chyba zbójnickiego, dziarsko przeskakiwali ciupagi ale ja wciąż lizałam rany zadane w pierwszym akcie i nie mogłam się otrząsnąć... Nie dałam się porwać pohukiwaniom tancerzy, bo z kolei kroczki wydały mi się przekombinowane...
Idźcie sami. Drugi raz na pewno nie pójdę.
Jestem rozżalona. Muszę odreagować, może wystarczy popatrzeć na pamiątkę rodzinną - stuletni serdaczek...
mama

Postprzez abc 29 kwi 2010, o 10:31

Dziś się wybieram na L.U.C.- a "Katyń".
Widowisko odbędzie sie w gotyckiej Galerii El.
abc

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Koncerty